רישיון עסק הוא אישור מטעם משרד הרישוי ברשות מקומית וגורמים נוספים המעיד על עסק שפועל ובנוי בצורה תקינה, בטוחה וכזו שאינה פוגעת או מסכנת את הנמצאים בו ואת סביבתו. לא כל עסק חייב בהוצאת רישיון כזה אלא עסקים הקשורים למספר תחומים שצוינו בצו רישוי עסקים שעודכן ב 2013. אי הוצאת הרישיון לעסקים הרלוונטיים נחשב עבירה פלילית.
אילו עסקים צריכים להוציא רישיון עסק?
העסקים שפעילותם דורשת הוצאת רישוי עסקי הם עסקים העוסקים בתחומים הבאים:
· בריאות, רוקחות וקוסמטיקה
· דלק ואנרגיה
· חקלאות ובעלי חיים
· מזון
· מים ופסולת
· מסחר ושונות
· ספורט ונופש
· רכב ותחבורה
· שמירה, אבטחה ונשק
· תעשיה, מלאכה וכימיה
את הרישיון צריכים להוציא עסקים חדשים או עסקים קיימים במקרים בהם נעשה שינוי במבנה העסק ופעילותו או בשינוי בבעלות. שינויים במבנה כוללים תוספת שטח או צמצומו, שינויים פנימיים ו/או חיצוניים במבנה ותוספת או צמצום תחומי העיסוק של העסק. שינויים בבעלות כוללים העברת בעלות לבעלים חדש, הכנסת שותף או פרישת שותף קיים, הכנסת מנהל קבוע, שינוי שם חברה או העברת הזכויות עליה לחברה אחרת.
מיהם הגורמים באמצעותם ניתן רישיון עסק?
האישור ניתן ממשרד הרישוי ברשות המקומית לאחר בדיקה כי העסק בנוי ומתנהל כפי שצריך בכל הקשור למים, תברואה, ביוב, הנדסה, סביבה, ועדה לתכנון ובניה ועוד. מעבר לכך צריך להתקבל אישור מטעם גורמים ממשלתיים רלוונטיים לתחום העסק כמו המשרד לאיכות הסביבה, משטרת ישראל, משרד הבריאות, משרד התמ"ת או משרד החקלאות. גורמים נוספים שיש לקבל את אישורם על מנת להשלים את קבלת הרישיון הם היחידה לכבאות והיחידה הסביבתית לאיכות הסביבה.
סוגים שונים של רישיונות
ישנם מספר סוגי אישורים:
· רישיון עסק לצמיתות:
הקיים מרגע שנכנס לתוקף ותקף כל עוד לא נעשה שינוי בעסק או שבוטל מסיבה כלשהי על ידי הרשות.
· רישיון תקופתי:
ניתן לתקופה של שלוש או חמש שנים ולאחר תקופה זו יש לחדשו.
· היתר זמני:
היתר אינו מהווה רישוי עסקים אלא מאשר לפעול בעסק עד קבלת הרישוי לכל היותר למשך שנה.
· רישיון זמני:
רישיון לזמן מוגבל של עד שנה
כיצד נעשית הוצאת הרישיון?
הוצאת רישיון לעסק כוללת מספר שלבים:
· יצירת קשר ראשוני וקבלת מסמכים למילוי:
את הפניה ניתן לעשות באופן מקוון.
· הגשת טופס בקשה:
יש למלא את טופס הבקשה ולצרף את כל המסמכים הנדרשים כמו: שלוש גרמושקות של העסק, טופס 4, היתר בניה, ייפוי כוח מבעלי העסק, צילום תעודת זהות, צילום מרשם החברות, סכום האגרה לתשלום בהתאם לצורך.
· בדיקה ראשונית של היחידה לרישוי עסקים ברשות המקומית:
המנפיקה אישור הגשת בקשה במועד הנדרש.
· בדיקה על ידי הגורמים הרלוונטיים:
כיבוי אש, משרד הבריאות, משרד התמ"ת וכו'.
· ריכוז המידע וקבלת החלטה:
בהתאם לחוות הדעת של כל הגורמים
· הנפקת רישיון עסק:
במידה וחוות הדעת של כל הגורמים חיובית או החזרת הבקשה עם הערות על ליקויים שיש לתקן. על החלטה שלילית ניתן גם לערער או להגיש בקשה מחדש לאחר תיקונים.
מדוע כדאי להיעזר בחברה מקצועית לתהליך הגשת הבקשה?
לכל רשות מקומית חוקים משלה בנושאים שונים ולכן יש להכיר היטב את חוקי הרשות על מנת שהעסק יעמוד בסטנדרטים הנדרשים למתן רישוי עסקים. מעבר לכך גם לגורמים אחרים כמו יחידה לכיבוי אש, משטרת ישראל ועוד ישנן דרישות שונות במחוזות שונים ויש להכיר היטב את הדרישות באזור שלכם. פנייה לחברה מקצועית בנושא יכולה לעשות את החיים יותר קלים בנושא הזה, אך יש כמובן לבחור בקפידה חברה איכותית.
יש לזכור את העיקר, שלצורך קבלת הרישיון נבדקים נושאים קריטיים כמו בריאות, בטיחות, בטיחות אש, סביבה ובניה וחשוב שעסק יעמוד בכל התקנים הנדרשים בנושאים אלה כדי לא לסכן ולפגוע בסובבים אותו ובנוכחים בו.